Tűzés

A Handtufting technika megszületését Stanislav V’Soske-nek köszönhetjük.

A hagyományos huroköltésű szőnyegkészítési módszer kötöttségein túl szabadabb művészi eszközre vágyott, ezért szerette volna azt továbbfejleszteni. 1924-ben aztán sikerült kialakítani az első tűzőpisztolyt, ami egycsapásra forradalmasította a szőnyegkészítést. A handtufting technika révén ettől kezdve lehetővé vált különböző szálhosszúság és a szálsűrűség alkalmazása, illetve az ezekkel való manipuláció. Művészi hatás fokozása érdekében kezdett különféle szineket, anyagokat, textúrákat használni, tradicionális mintáktól az ultramodern absztrakt formákig…

De V’Soske -nek további ötletei is voltak. A handtufting szőnyeg szálhosszúságának kézi nyírásával, amit hand-carvingnak nevezünk, újfajta módon variálta a szőnyeg felületét tűzött, nyírt és formázott mintaelemekkel. Ezen újításaival lehetővé tette a design sokoldalú tolmácsolását és egyedi kifejezését, melyek tökéletes eszközei korunk művészeinek, alkotó és kreatív szakembereinek.

A handtufting technika csak a 1950-es években ért Európába.

Ma már gépiesített, sűrített levegős kivitelben segítik a tűzőpisztolyok a gyorsabb, modernebb gyártást. Bár a designtól függően még így is több hetes munka a szakszerű tűzés.

Handtufting magyarul tehát kézitűzést jelent

A handtufting technika gyakorlott szakembert igénylő kézi technológia. Lényege, hogy a gép a szőnyeg szálait egyenként lövi a kifeszített vászonba. Ez a készítőtől függő egyedi mintákat, kivitelt tesz lehetővé, mert semmi sem akadályozza az egyedi alkotás szabadságát.

A tűzőpisztoly segítségével a gyapjúfonalat a vászonba adagolják, feltöltve a megfelelő területeket a megfelelő színű fonalakkal. Hasonlították már a festékszóró pisztolyhoz is, de még a tetoválógéphez is.

Miután a fonal a helyére került, a szőnyeg hátoldala kap egy vízbázisú, nem toxikus „ragasztást” , takaróvászon borítást, így biztosítva a fonalak rögzítését. Ezután következhet a gyapjúszálak egyforma hosszúságúra való „gyalulása” (shearing machine), vagy ha a design azt kívánja, a vonalak kimélyítésére, kiemelésére alkalmas kisgépes nyírása (carving machine). A handtufting technika utolsó fázisaként jön a gondos figyelmet és pontos, gyakorlott kezeket igénylő kézi nyírás.

Küldje el kérdését, üzenetét!

*email:
*vezetéknév:
*keresztnév:
*üzenet: