Kézitűzéses szőnyeg- Pro és kontra

Néha találkozom olyan véleményekkel, amelyek nem éppen szimpatizálnak a handtufting technikával készülő szőnyegekkel. Ezek a vélemények általában azért születnek, mert a kézitűzéses szőnyeg, illetve készítésének technológiája kevésbé ismert nálunk.

Ezért most csokorba szedem a kifogásokat, amelyek gyakoriak. Olvassa el, az igazságot azokról a dolgokról, amelyek leggyakrabban felmerülnek a kézitűzésű szőnyeg tulajdonságaival kapcsolatban.

Kézi készítésű szőnyeg?

Az első leggyakoribb ellenvetés, nemtetszést kiváltó ok: Kézi készítésű szőnyegnek minősül.

Egy ún. handtufting pisztoly segítségével kerülnek a szálak a helyükre, ami egy érzékeny szerkezet lévén, minden rezdülését követi a vele dolgozónak, nagyban meghatározva a szőnyeg későbbi minőségét. A nem hozzáértő használatot egy szakértő szem messziről felismerhet az egyenetlen, bordázottságnak tűnő felületről.
A handtufting pisztoly megalkotása lényegében forradalmasította a szőnyeggyártást. Az addig néha évekig tartó gyártást felgyorsította, leegyszerűsítette. Igaz, dizájntól függően, így is több hetet vehet igénybe a gyártás.

kézitűzéses szőnyeg, handtufting pisztoly

Tűzőpisztoly a kézben

A tradicionális, kézi csomózású szőnyegek szerelmeseinek sokszor elfogadhatatlan a modernebb, formai kötöttségeket nélkülöző, művészek, tervezők által közkedvelt technika.

Kézi nyírás, csak profiknak

Nagy különbség még, hogy az addig alkalmazott ún. carvingolási nyírás mellett (vonalak minták menti mélyítésével értek el térbeli hatást) a szálhosszúságok variálhatósága által (1cm-től akár 7cm-ig ) változatos, látványosabb 3D hatás érhető el.

Úgy gondolom, mindkettő technika felbecsülhetetlen értékekkel bír a maga területén.

kézitűzéses szőnyeg, carving

3D hatás különböző szálhosszúságokkal a Hagyományok Háza logóján

Kiváló munkát igényel, és meg is kapja

A kézitűzéses szőnyegeknél, a kézi csomózású társaiktól eltérően, egy latex réteg tartja helyén a szálakat és a hátsó oldali takaróvászon is így kerül helyére. Ezt nevezzük ragasztásnak. Ez az a rész, amely sokakban ellenérzést kelthet. A főbb problémák a gyártóknál gyakran előforduló minőségi alapanyag és minőségkontroll hiányában keresendő.

Pont elegendő rossz termék van a piacon ahhoz, hogy lerontsa a kézitűzéses szőnyegek jó hírnevét.

A múltban és a legtöbb gyártó által ma is használt latex ragasztónak sajátos szaga van, amely enyhétől egészen erősig terjedhet, és soha nem szűnik meg teljesen. Általában alacsony minőségűek, a gazdaságosabb kihasználás érdekében sűrítő adalékanyagokkal dúsítják (pl. márványpor, krétapor), Fehér színükről jól felismerhetők.

A rossz ragasztó az idő múlásával oxidálódik, kiszárad. Ezután fehér por alakban kezd kihullani, ami a szőnyeg szálainak kihullását is maga után vonja. A szőnyeg hátoldaláról leváló takaróvászon és szélvisszahajtás legtöbbször az első jele a gyatra minőségnek.

kézitűzéses szőnyeg, rossz ragasztás

Rossz minőségű ragasztás

Nos, mi NEM szeretjük a kompromisszumokat a minőségben!

A mai legmodernebb gyártási ismereteknek, technológiáknak köszönhetően nem kell ilyen anyaggal dolgozzunk. Egy színtelen, szinte szagtalan, kifogástalan tulajdonságokkal rendelkező kötőanyag áll rendelkezésünkre, ami száradás után víztiszta felületet ad, soha nem fog szétporladva a padlóján heverni.

egyedi szőnyeg, tökéletes ragasztás

Ragasztás nálunk, kiváló minőséggel

Tökéletes minőségű  gyapjúszálakkal

A következő probléma a szőnyeg járófelületét alkotó gyapjúszálak hullása, töredezése, ami bizony a szintetikus szálak esetében nem fordul elő.

A gyapjúfonalak minősége nagyon változó lehet! A minőség kulcsa, a kiváló fonal, ami nem hullik. Borzasztó nehéz is volt megtalálni a tökéletes fonalat, egész Európát felkutattam érte! De megtaláltam, az általunk készített kézitűzéses szőnyeg szálai természetesen megtartják eredeti állapotukat.

Meghúzva a szálakat vagy tenyerével végigsimítva a szőnyeget könnyen tesztelheti a hullást. Ha a szálak könnyen töredeznek, sok apró szálacska marad kezébe, szőnyege hamar viseltes lesz, színei nem fognak tisztán ragyogni, eltűnik a gyapjúra jellemző gyönyörű fénye, fakóbbnak tűnik. Sőt, gondoljunk a levegőben szálló irritáló kis részek sokaságára!

handtufting szőnyeg, kiváló fonal

Jobbra a kifejezetten handtufting technológiára gyártott fonalunk

Hiszen egy jó minőségű szőnyeg pont a levegő szállópor tartalmát hivatott javítani! Ezért is, ellentétben a tévhittel, allergiásoknak nagyon ajánlott a jó minőségű, jól karbantartott szőnyeg a lakásba.

Az Ön számára készülő szőnyeg a legjobb minőségű gyapjúfonalakból, kiválóan ellenőrzött technikával készül. Biztos lehet benne, hogy szőnyege hosszú évek múltával is ugyanolyan minőséggel szolgálja kényelmét, és egészségét, mint amikor megvásárolta.

Amennyiben kérdése van, hívjon bizalommal!

Üdvözlettel:

Büchinger Mariann

MB RUG
06/20 432-6115

Kérjen blogértesítőt!

Amikor új, érdekes infó jelenik meg a honlapon, az elsők között lesz, aki értesül róla.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!