Ha frissíteni kívántunk lakásunk arculatán, mit tettünk eddig? Lecseréltük a szőnyeget. És hogyan? Berohantunk XY boltba, s kiválasztottuk az egyendarabok közül a leginkább tetszőt, hogy később, vendégségbe menve rácsodálkozzunk: – Jé, nektek is ilyen van? Nekünk is. Büchinger Mariann szőnyegtervező és -készítő specialista munkáival ez nem fordul elő. Nincs ugyanis két egyforma darabja, mindig a megrendelővel kialakított baráti viszony és a későbbi „befogadó” lakás egyénisége határozza meg az általa megálmodott „talpalávaló” végső formáját.

IgenÉlet: Az IgenÉlet heti témája a „fent és lent”. Igaz, Ön nem repülő szőnyegeket készít, munkái mégis csodálatosak.

Büchinger Mariann: Munkáim többnyire a földre kerülnek, nem ritkán a falon lógnak, és készítésük közben szárnyalok. (Nevet.) Minden egyes darab egy csoda, rengeteg szeretet-energiával megtöltve.

IÉ.: Azt olvastuk, egy gyermekkori „trauma” komolyan befolyásolta a későbbi hivatásválasztását: nagyon várta, hogy új lakásba költözzenek, ahol azonban egy rémséges szőnyeg fogadta, mely még hosszú ideig végigkísérte az életüket. Egy ilyen élmény elég lehet ahhoz, hogy az ember eldöntse, mivel is akar foglalkozni később?

B.M.: Meghatározó gyermekkori élményem kétségtelenül fókuszba helyezte a szőnyegre való odafigyelést. Nem véletlenül az az első dolog, amit megnézek egy helyre belépve.

IÉ.: Mit jelent a handtufting kifejezés?

B.M.: A szó maga kézi tűzést jelent. Nemzetközileg mindenhol fordítás nélkül használják, ezért szeretném én is csak – az országunkban még ismeretlen – handtufting szót ismertebbé tenni. Lényege tömören, hogy egy keretre feszített alapvászonba tűzzük az előrajzolt designt követve a megfelelő színű fonalakat egy kézi irányítású tűzőpisztollyal. Különlegessége a technikának a 3D-s lehetőség, egészen 6 cm-ig is kiléphetünk a síkból. A szőnyeg külső formája sincs határok közé szorítva. Lehet bármi, akár cikk-cakk vagy viráginda mintát követő is.

IÉ.: Ön vallja: „Ha a szoba a vásznad, a szőnyeg az ecseted”. Valóban ennyit számítana egy otthon arculatában a szőnyeg?

B.M.: Rengeteget számít. A jól megtervezett szőnyeg tereket bonthat szét külön funkciókra, vagy éppen összesimít, egymáshoz hangol. Lehet főszereplő, figyelmet vonzó központi dekoráció vagy épp egy másik fő bútort, tárgyat segít ragyogni, kiemelni, szolgálatkész hátteret biztosítva. Átfesthetjük vele a rendelkezésre álló „vásznunkat”, akár évszakonként.

IÉ.: Milyen anyagokból készít szőnyegeket?

B.M.: Szőnyegeim célirányosan erre a különleges technológiára gyártott, 100% prémium minőségű gyapjúból készülnek. Különleges darabokban selyem-gyapjú párosítás is található, valamint szokatlan anyagtársításokra – pl. filc, Swarovski kristály, kő, fém elemek – is volt már példa.

IÉ.: Magyarországon, ha valaki nem egy multinál szerzi be a padlóra valót, akkor a meglehetősen borsos áru perzsa galériákban válogathat még. Ön a szőnyegeit azonban úgy jellemzi, mint egy személyre szabott öltönyt. Hogyan születik meg a megrendelő elképzelésétől a munka végéig egy szőnyeg? Hogy zajlik a munkafolyamat az elejétől a végéig?

B.M.: Egy egyedi szőnyeg ugyanolyan törődést, odafigyelést követel, mint egy személyre szabott öltöny. Ha nem tudja mi áll Önnek jól, akkor stílustanácsadásra van először szüksége. Meghatározzuk, hol takarjon, hol emeljen ki, mi áll jól az enteriőrnek. Ha csak a lelki szemei előtt látja, akkor látványterv formájában segítek életre hívni az elképzelését. Ugyanúgy elengedhetetlen a pontos méretvétel, hiszen a szabálytalan külső formát is megvalósító technikával akár meg is kerülhetünk, „körbeönthetünk” bútorokat, térelemeket. Majd az adott enteriőr színeihez festetjük hozzá a szőnyeg színeit, színgaranciával. A folyamat itt is tele van tűzdelve „ruhapróbákkal”, egyeztetésekkel és rendkívül fontosnak tartom a személyes, baráti kontaktust. Mindezek után indulhat csak a gyártás, legvégén részletekbe menő, gondos kézi nyírással.

IÉ.: A szőnyegpiacon is vannak évente megújuló trendek?

B.M.: Igen, határozottan, gyorsan változó trendek vannak. Természetesen meghatározók a lakberendezésben megtalálható irányzatok, stílusok, színek, motívumok. Egyre jobban megfigyelhető a modern irányzatok szín- és mintahasználatának betörése a régi, tradíciókhoz szokott keleti piacon is. És ami a legizgalmasabb, a handtufting is egyre nagyobb teret nyer a maga formabontó, kimeríthetetlen, extravagáns lehetőségeivel is.

IÉ.: A kimeríthetetlen tárház ihletorgiát is eredményez? A megrendelők igényeit vegyíti a saját fantáziájával, vagy csak úgy, a saját örömére is készít szőnyegeket?

B.M.: Maximálisan a megrendelők igényeinek megvalósítása a célom, hiszen értéket szeretnék adni és teremteni. Elsősorban a valóság és annak realisztikus leképezése a specialitásom. Sok öncélú megvalósítást láttam már, ezek nem szereznek hosszútávon örömet az ügyfeleknek. És hogy mi az, amit én tudok hozzárakni? Olyan megoldásokat alkalmazok, amit csak akkor tervez az ember, ha legvégsőkig ismeri a készítés csínját-bínját. A legtöbb helyen a gyártás és a tervezés közt hatalmas szakadékok akadályozzák a kreatív megoldások lehetőségét. Így fűződhet össze maximálisan az igények kielégítése és a készítés öröme.

IÉ.: Hol lépkedhetünk, üldögélhetünk a munkáin?

B.M.: Mivel a személyre szabott tervezésre és kivitelezésre specializálódtam, ezért szőnyegeim többnyire magántulajdonú házakba, lakásokba, villákba kerültek. Jelenleg csak textiltervezők részére kivitelezett szőnyegek kapcsán találkozhat a nagyközönség munkáimmal. Természetesen műhelyemben és egyben bemutatótermemben, valamint személyes konzultáció során megtekinthető egy-két gyönyörű darab. A közeljövőben tervezem egy mini-kollekció létrehozását, amelyről az EGYEDISZONYEG.HU értesülhetnek az érdeklődők. Az elmúlt 5 évben készült szőnyegekről, ipartervezőkkel való együttműködés során készült alkotásokról pedig Facebook OLDALUNKON található bőséges képanyag.

Forrás: Szabó Judit – V. Szabó Kriszta, Igenélet.hu